2 Ocak 2009 Cuma

Issız, Kalpsiz yada Adam gibi Adamlardan Bıktım Sade ve Sadece Adam Olmak Suç mu

Başlığı bilerek uzun tuttum aslında. Aklımdaki konuyu net bir şekilde ortaya koysun diye. Bayadır böyle bir konuda yazabilir miyim diye düşünüp duruyordum. Dürüst olmak gerekirse mevzunun alt konularını toplyıp belli bir fikre varıp bağlama konusunda endişelerim vardı. Nede olsa konu kolaylıkla dağılabilecek ve ondan sonra ben bunları nasıl toparlarım diyebileceğim yerlere gidebilecek kadar geniş.

Neyse başlığı biraz daha açıp konuya girmenin vakti geldi sanırım. Bu aralar sporda yada sanat hayatında sürekli adamlıkla ilgili şeyler gözüme çarpıyor. İlginç bir şekilde bu adamların adamlıklarının yanında mütemadiyen bir sıfatları var. Issız, kalpsiz ve adam gibi aklıma ilk gelenler oldu. Kafama takılan noktaşu; neden adamlık günümüz yaşam tarzında yeterli olmuyor.

Adam olmak sadece cinsiyet olarak erkek olan ve belli bir yaşa gelmiş insanlara denen bir şey gibi algılanıyor. Amma velakin adamlık o kadar kolay ve sadece biyolojik olarak açıklanabilecek bir durum değil. Bu noktada delikanlılık yada daha arabesk bir tanımlamara girecek değilim. Adamlığın ne olduğunu daha doğrusu adamlıktan en anladığımı açıklarsam ne demek istediğimi daha iyi anlatırım herhalde

Adamlık fizikselden ziyade zihinsel bir kavram olmalı. Hani sürekli ben büyümekten kaçıyorum diyorum ya. Mesela Adam dediğimiz şahsın ne büyümekten nede büyüdükçe artan sorumluluklatından kaçmaması gerekir. Bunlara ek olarak olgun denen olguda adamlığın çok ciddi bir boyutu olmalı.

Bir insan çocukluğunun bittiğini kabul edip hayatının yeni seviyesine kucak açmaları yaşının gerektirdiği gibi davranabiliyorsa halk arasında kendisi için adam olmuş denir. İşte benim adamlıktan anladığım böyle bi durumun farkında olma ve olgun gösterme yetisidir.

Fakat günümüzde böyle bir adamlık pek yeterli gelmiyor insanlara bana tuhaf gelende bu. Bir insanın olgunlaşmasında ötesinde ondan ekstra bir şey beklemesini haksızlık olarak görüyorum. Belki kendimin bile tam olarak adam olduğunu söyleyememeden dolayı onlara haksızlık yapıldığını düşünüyorumdur ama bu ekstra tanımlamaları yapmanın modasınada bir türlü mantıklı bir açıklama getiremiyorum.

Bu durum sanırım zaman zaman bahsettiğim toplumda anlayamadığım ama sinir olduğum şeylerden oldu herhalde. Film ve dizilerde adam olmuş ama yinede bak hala böyle defoları var demek için böyle bir tanımlama kullanılabilir adam o durumda bir adam ben sana ıssız olamazsın demedimki ben sana adam olamazsın diyip olay yerinden koşarak uzaklaşmak istiyorum.

Hele birde sporda ben über delikanlıyım demek için adamlığından 2-3 seviye üstü bir pozisyon yaratarak kendine adam gibi adam şeklinde paye biçmeleri tamamiyle trafikomik bir durum bence. Eğer sen gerçekten böyle biriysen bırak senin için öyle densin ama sen millete karşı gerine gerine şunu söyleme be adam. Sonra hakikaten adam gibisin ama daha tam adam olamamışsın diyip o olay yerindende uzaklaşmak isteyebilirim

Muhtemelen durumu bendeniz abartıyorum. Ama kelimelerin özellikle bazı kelimelerin içini bu kadar çabuk ve bu kadar kolay boşaltırsak gelecek Türkçemizdeki kelime haznesi bize dar gelmeye başlar. Her şeyi yerince kararınca kullanıp olayları abartmasak bende durumu abartmayıp böyle bir yazı yazmayacaktım.


Not: 2009'un ilk yazısında bu yazıyı okuyan okumayan herkesin hayallerindeki gibi bir 2009 geçirmesini dilerim.

4 yorum:

Selin dedi ki...

Kelimelerin içinin boşaltılması konusunu ben de sık sık düşünüyorum. Hatta "ben abartıyorum" demişsin ya muhtemelen ben de abartıyorum :) bir yerden sonra kullanmamaya başlayabiliyorum o kelimeyi :-/ fazla düşünmemek gerek belki...

CaRtMaNtR dedi ki...

Öyle kelimeleri bir süre kullanmayıp özlemek fena fikir değil aslında :D

Selin dedi ki...

Özlenmiyor ki :D

CaRtMaNtR dedi ki...

Ondan sonrada neden toplumla uyumda sorun yaşıyorsun diye sorarlar insana :D

Kelime dağarcığımı kısıtlıyorlar :D